Wandelen

Argelès-sur-Mer

Een « klassieker » onder de wandelingen in onze regio. Een zeer aangenaam parcours, biedt grandioze uitzichtpunten met als beloning een uitzonderlijk panorama over de Vermeille kust.

5,45 uur / 14 km

situation

LIGGING
Argelès-sur-Mer, 30 km ten zuid-oosten van Perpignan bereikbaar via de D914, afslag n°12

parking

PARKEERPLAATS
Bij het kasteel van Valmy, le château Valmy

en-chemin

ONDERWEG TE ONTDEKKEN
Het kasteel van Valmy en het park, de la Massane toren en een kapel

ERFGOED
Het kasteel van ‘Valmy’
Een verrassend bouwwerk dat omringt wordt door de Albères bergen, de wijngaarden en de Middellandse Zee. In Art Nouveau-stijl, is dit het werk van de Deense architect Viggo Dorph Petersen, die naar Parijs kwam om zijn opleiding te vervolmaken, en vervolgens naar Perpignan ging om het Grand Hotel du Casino in Vernet-les-Bains te realiseren. In deze welvarende industriële periode vindt hij in het departement een rijke burgerlijke clientèle die hem, met inachtneming van bepaalde principes van de ‘Ecole des Beaux Arts’, zijn fantasie de vrije loop geeft. Veel gebouwen zoals het ‘Château Paul’, het voormalige ‘Café de la Loge’, de ‘Villa Les Tilleuls’, het kasteel van ‘Esparrou’, maken ook deel uit van zijn ontwerpen.

MARKERING
Geel

MOEILIJKHEDEN
Midde

1. Vanaf de parkeerplaats vervolgd u de weg 150 meter en slaat u vervolgens linksaf.

2. Steek niet het bruggetje over, maar neem de weg aan de linkerkant die langs de muur van het kasteel Valmy loopt. Bij Mas Peyrot, volg het pad naar links. Om op het aangegeven pad te komen, gaat u naar boven, naar links. U volgt tot aan een kruispunt waar u het paadje moet beklimmen, dat door de kurkeiken loopt, om bij het hunebed van de Cova de l’Alarb te komen.

3. Ga bergopwaarts en bereik een kruispunt. Neem het tweede pad links, steek het pad over en ga dan weer naar rechts en weer links. Bij het hunebed van Collets de Cotlliure (274 m) gaat u verder op het pad dat omhoog gaat naar de wandelroute (363 m). Sla linksaf, steek het kruispunt over en na ongeveer tien meter na een waterput bereik u rechts een pad.

4. Neem dit pad dat omhoog gaat. Hogerop steekt u de wandelroute over en gaat u verder onder een hoogspanningslijn door. Neem de wandelroute richting (Coll del Camp d’en Selva – 489 m) en blijf erop tot het einde. Daar neemt u het pad rechts dat naar Coll de la Plaça d’Armes leidt.

5. Sla rechtsaf richting de Massane-toren en volg het pad over de toppen. Vanaf de toren (uitzonderlijk panoramisch uitzicht, 793 m, opgelet bij sterke wind), gaat u naar beneden aan de noordzijde en daalt u af richting de Coll del Pomer (554 m). Daar verlaat u het pad dat naar links gaat om verder te gaan naar het kruispunt van Roc del Grill (532 m).

6. Ga rechts en ga dan omlaag totdat je een nieuw kruispunt bereikt (380 m). Negeer het pad dat naar rechts gaat en ga rechtdoor. Verder naar beneden, bereik een kruispunt en een pad op het hoogtepunt van de Mas d’en Pardès (ruïnes). Neem de weg naar rechts en volg deze naar de Mas de la Monja.

7. Neem het pad naar beneden. Negeer degene die rechts begint en ga door tot de Mas Blanc. Volg de weg die naar de parkeerplaats van het Valmy kasteel leidt.